Archives pour l'étiquette Straub

Case Study House n°20′, by C.Buff, C.Straub, D.Hensman

Constructive options:

  • In this villa, architects use a wooden structure. They still retain the idea common to all of the Case Study Houses of this period is the use of factory-prefabricated elements.
  • The basic structural element of this home consists of scales-beams (box-beam …) against light in plywood. These beams are covered with waterproof panels made themselves to base plates against plywood. They also use to cover the common areas of curved panels. These panels are entirely prefabricated in the factory … The architects will speak about the use of these vaults « They are an important visual aspect, but the beauty of the spaces does not depend upon them. They add the richness of curved space, and the sensuous satisfaction of curved volumes, but what was more pleasing were the vistas from every point. As in the piazza system of European cityspaces, you move around a bend and the spaces are revealed. You wander rough space. « 
  • The panels and vaults were taken and assembled on site. Assembling the set of « panels-vaults » of the central area of the home require half past one …
  • This unconventional and light build, has made it difficult to obtain various permits required for construction. The services are very skeptical about the viability of the project and require prototypes testing …
  • These reasons and others related to the scale have not really helped to make substantial savings compared to traditional construction, although the villa was partially industrialized … This is generally the case in all experimental approaches.
  • Another point that is worth noting is that the construction of the villa required no hoist, crane etc …
  • “The character of the space was very precise, and there no overhangs. Overhangs were omitted because of the numerous trees on the property and adjoining lots, while the preciseness is a consequence of the engineered house ”. (Straub)

Figure 1:

  • The plan is organized around common rooms: living room, kitchen, dining room formal and informal.
  • A first extension includes the children’s bedrooms, a second one of the parents. Finally, a third more isolated extension includes a desk. – All the main rooms open onto courses or outdoor terraces.
  • The space of this villa consists of parallel strips highlight continuities. In the center, a life strip is surrounded by either side of two strips of circulations. Other areas are distributed sequentially around these two bands.
  • The structure is composed of a spaced scales beams frame eight feet. It is organized perpendicular to the horizontal distribution of the house as described above. The structure is in pre-existing building. It exists all over the square, or is part of the villa. She has slipped between the many large trees that make up the field. The perimeter fence, opacities and then coming translucencies Sign on freely in this frame …
  • The house is limited on three sides: north, south and east by large continuous opacities. (In fact, it is completely opaque the north and east with some south side openings). It is completely focused on protected areas: the patio and garden.
  • The architects have treated this villa in this way, thinking that sooner or later the adjacent land would be occupied by other villas. It is therefore to treat a common ownership « in advance » …
  • The location of the poles is determined by the meeting of the first frame (East-West), which is the frame with the second operation (North-South), which is the structural frame.
  • The game of opacity, transparency, translucency next, freed from all functional or structural constraints, define spaces, trapping voids or leaving free outdoor spaces.

Figure 2:

  • Figure 2 shows the east-west spatial sequence of the plant life band. When the cross in its length is known a very varied course.
  • The rear garden of the house, which separates it from the street is happening in overcast but outdoor space that allows to park cars.
  • Then crosses an opaque screen, while passing a covered non-enclosed space (porch) with an open area closed (the patio). This situation is recurrent in the Case Study Houses: the symbolic and spatial entrance of the house actually corresponds to an output to an outside area. This will toggle a covered area and not closed to an open area and closed, closed to the inside of the house. The physical and symbolic entries are separated.
  • Continuing our journey, we finally entered the house physically by dragging a covered and enclosed space. This space symmetrical but covered patio is in continuity. It corresponds to the dining room. This space is separated from the next by a fabric filter, translucent. So there has two separate areas but the translucency of the filter introduce some porosity.
  • Continuously our journey by another covered area and closed but resolutely open to the outside, the abode.
  • Finally, in a last time one enters a covered outdoor area: terrace; then discovered the garden.

<Previous pageNext page >

Case Study House n°20′, par C.Buff, C.Straub, D.Hensman

Les options constructives

  • Dans cette villa, les architectes utilisent une structure en bois. Ils conservent malgré tout l’idée commune à tout les Case Study Houses de cette période qui consiste à utiliser des éléments préfabriqués en usine.
  • L’élément structurel de base de cette maison consiste en des poutres-échelles (box-beam…) légères en contre-plaqué. Ces poutres sont recouvertes de panneaux étanches constitués eux-même à base de plaques de contre-plaqué. Ils utilisent également pour recouvrir les parties communes des panneaux incurvés. Ces panneaux sont totalement préfabriqués en usine… Les architectes s’exprimeront à propos de l’utilisation de ces voûtes “ They are an important visual aspect, but the beauty of the spaces does not depend upon them. They add the richness of curved space, and the sensuous satisfaction of curved volumes, but what was more pleasing were the vistas from every point. As in the piazza system of European cityspaces, you move around a bend and the spaces are revealed. You wander hrough space. ”
  • Les panneaux et les voûtes furent amenés et assemblés sur le site. Le montage de l’ensemble des “ panneaux-voûtes ” de la zone centrale de la maison nécessitera une heure et demie…
  • Cette manière non conventionnelle et légère de construire, a rendu difficile l’obtention des différents permis nécessaires à la construction. Les services sont très septiques quant à la viabilité du projet et exigent des tests sur prototypes…
  • Ces raisons ainsi que d’autres liées à l’échelle n’ont pas véritablement permis de réaliser de substantielles économies par rapport à une construction traditionnelle, même si la villa a été partiellement industrialisée… Ceci est généralement le cas dans toutes démarches expérimentales.
  • Un autre point qu’il est intéressant de noter est que la construction de la villa n’a nécessité aucun engin de levage, grue etc…
  • “The character of the space was very precise, and there no overhangs. Overhangs were omitted because of the numerous trees on the property and adjoining lots, while the preciseness is a consequence of the engineered house ”. (Straub)

Schéma 1 :

  • Le plan s’organise autour de salles communes : living, cuisine, salle à manger formelle et informelle.
  • Une première extension comprend les chambres des enfants, une deuxième celle des parents. Enfin, une troisième extension plus isolée comprend un bureau. – Toutes les pièces principales ouvrent sur des cours ou des terrasses extérieures.
  • L’espace de cette villa se compose en bandes parallèles marquant des continuités. Au centre, une bande de vie est entourée de par et d’autre de deux bandes de circulations. Les autres espaces sont distribués de manière séquentielle autour de ces deux bandes.
  • La structure est composée d’une trame de poutres échelles espacées de huit pieds. Elle s’organise perpendiculairement à la distribution horizontale de la villa décrite plus haut. La structure est préexistante au bâtiment. Elle existe partout dans le carré ou s’inscrit la villa. Elle vient se glisser entre les nombreux grands arbres que compte le terrain. Le périmètre de clôture, les opacités et translucidités venant ensuite s’incrire librement dans cette trame…
  • La maison est limitée sur trois côtés : Nord, Sud et Est par de grandes opacités continues. (En fait, elle est totalement opaque du côté nord et Est avec quelques ouvertures côté Sud). Elle est donc complètement orientée sur des espaces protégés : le patio et le jardin.
  • Les architectes ont traité cette villa de cette manière en pensant que tôt ou tard les terrains adjacents seraient occupés par d’autres villas. Il s’agit donc de traiter une mitoyenneté “ par avance ”…
  • L’emplacement des poteaux est déterminé par la rencontre de la première trame (Est-Ouest) qui est la trame de fonctionnement avec la deuxième (Nord-Sud) qui est la trame structurelle.
  • Le jeu des opacités, transparences, translucidités vient ensuite, libéré de toutes contraintes fonctionnelles ou structurelles, délimiter les espaces, emprisonnant des vides ou laissant libres des espaces extérieurs.

Schéma 2 :

  • Le schéma 2 illustre la séquence spatiale Est-Ouest de la bande de vie centrale. Quand on la traverse dans sa longueur on connaît un parcours très varié.
  • Du jardin arrière de la maison, qui la sépare de la rue on passe dans espace couvert mais extérieur qui permet de garer les voitures.
  • On franchit ensuite un écran opaque, tout en passant d’un espace couvert non clos (le porche) à un espace découvert clos (le patio). Cette situation est récurrente dans les Case Study Houses : l’entrée symbolique et spatiale de la maison correspond en fait à une sortie vers un espace extérieur. On bascule ainsi d’un espace couvert et non clos, vers un espace découvert et clos, refermé vers l’intérieur de la maison. Les entrées physiques et symboliques sont dissociées.
  • En continuant notre parcours, on entre enfin physiquement dans la maison en glissant vers un espace couvert et clos. Cette espace, symétrique du patio mais couvert se situe dans sa continuité. Il correspond à la salle à manger. Cet espace est séparé du suivant par un filtre textile, translucide. Il y a donc bien deux espaces distincts mais la translucidité du filtre leur confèrent une certaine porosité.
  • On continu notre parcours par un autre espace couvert et clos mais résolument ouvert sur l’extérieur qui est le séjour.
  • Enfin dans un dernier temps on passe dans un espace extérieur et couvert : la terrasse; puis découvert, le jardin.