Archives pour l'étiquette Pierre Koenig

Case Study House n°22, by P.Koenig

Koenig designed for the Case Study Program two villas. It designed in 1959, takes advantage of the remarkably specific site that was imposed. The land is 150 feet by 86 feet, it is situated on the edge of a cliff overlooking the city of Los Angeles.


Constructive options…

  • Standard parts used by Koenig to build his house are the same as those used for the construction of commercial architecture. The idea of Koenig divert metal elements to build a house is that steel producers refused at first to adapt their range to the domestic construction. This is explained by the fact that the volume of sales they could achieve for the architecture of the houses seemed too small …
  • Only two metal beam sizes are used for home, I-beams 12 inches (about 30 cm), and H columns of 4 inches (about 10 cm).
  • This structure is disposed on a structural frame of 20 feet (6 m). – The roof is composed of T 5 inches which allows it to withstand 20-foot beam and between the false doors 7 feet.
  • Koenig :“ I have allways dreamed of using stainless steel, but it was prohibitive in price. The new steel will be truly stainless, there are no open pores on the surface. To patch a nail hole you simply apply vinyl paint of the same color ”.

Figure 1 :

  • The project consists of a grid of 10 x 10 feet.
  • The entire project is in a square of side 80 feet (about 24.5 meters).
  • The villa take the shape of an L occupying the northern and eastern sides of the square …
  • The house has a uniform thickness of 20 feet corresponding to the structural frame of the building and regular.
  • The partition functions and spaces is particularly clear: in the north wing are the individual spaces, rooms. In the east wing, public areas …
  • The house backs onto an opaque barrier. This continuous opacity and unique barrier insulates the house from the street.
  • This barrier actually forms the boundary between inside and outside the home. Thus, it returns some areas to the outside as the porch. Therefore, the real entry into the house is paradoxically when leaving the covered area of the « car-port », we cross the wall to be on the terrace by the pool.
  • The living areas are common, are treated in complete continuity. Terraces, Living room, dining area … This continuity is designated in the figure by the shaded area points …
  • The spaces of closed life gathered in the east of this area. The boundary between inside and outside is as unobtrusive as possible. Completely transparent, with no opacity, it is treated by very large windows. The pace of these berries is completely based on that structure.
  • The few islands in the middle of the continuity of the zone are functional elements that cloud the living spaces. These are the kitchen cabinets, the fireplace … They are treated so that it does not impede absolutely felt continuity of space. Indeed, they are treated like furniture. They adopt a floating position in space, they are not related to any of its limits both vertical and horizontal. They thus come fully secondarily occupy space … (See photos below)

Figure 2 :

  • This scheme allows to understand the peculiar way in which Koenig discusses the living spaces in this Case Study House.
  • Basically the opacity of the wing, the rooms occupied by enabling lean back home and to separate it from the street.
  • Seen here in the foreground, the continuity of the common areas, rhythmic very broadly by the metal structure.
  • Only a few floating elements are opaque in places space …
  • This continuity is enhanced by the very high presence of the roof and the soil composition.
  • Roofing: it is completely overwhelming. By cantilever effects, it stretches completely the space. She totally blurs the boundary between reading the exterior and interior spaces.
  • Sol: the villa is situated on the edge of a cliff. The floor of the house comes in places slightly elevated above the slope and back to other places …
  • This soil decomposition is underlined by the presence and treatment of the pool.
  • This game between the floor and roof finishes to give the space character « suspended ». The only border that seems clear is that which separates the villa from the street. Any other limits whether vertical or horizontal fragment seem to completely disappear completely. Thus the interior of the villa seems to fly completely between heaven and earth.

<Previous pageNext page >

Case Study House n°22, par P.Koenig

Koenig a conçu pour le Case Study Program deux villas. Celle-ci conçu en 1959, tire remarquablement parti du site particulier qui lui a été imposé. Le terrain fait 150 pieds sur 86 pieds, il est situé sur le bord d’une falaise dominant la ville de Los Angeles.


Les options constructives…

  • Les pièces standards utilisées par Koenig pour construire sa maison sont les mêmes que celles utilisées pour la construction d’architecture commerciale. L’idée de Koenig de détourner des éléments métalliques pour construire une maison individuelle vient du fait que les producteurs d’acier refusèrent dans un premier temps, d’adapter leur gamme à la construction domestique. Ceci s’explique par le fait que le volume de vente qu’ils pouvaient réaliser pour l’architecture des maisons semblait trop faible…
  • Seulement deux dimensions de poutres en métal sont utilisées pour la maison : des poutres en I de 12 pouces (environ 30 cm), ainsi que des colonnes H de 4 pouces (environ 10 cm).
  • Cette structure est disposée sur une trame structurelle de 20 pieds (6 m). – La toiture est composée de T de 5 pouces ce qui lui permet de supporter les 20 pieds entre poutre ainsi que les portes à faux de 7 pieds.
  • Koenig :“ I have allways dreamed of using stainless steel, but it was prohibitive in price. The new steel will be truly stainless, there are no open pores on the surface. To patch a nail hole you simply apply vinyl paint of the same color ”.

Schéma 1 :

  • Le projet se compose sur une trame de 10 X 10 pieds.
  • L’ensemble du projet s’inscrit dans un carré de 80 pieds de coté (environ 24,5 mètres).
  • La villa prends la forme d’un L occupant les cotés Nord et Est du carré…
  • La maison a une épaisseur régulière de 20 pieds correspondant à la trame structurelle et régulière du bâtiment.
  • La partition des fonctions et des espaces est particulièrement limpide: dans l’aile Nord sont les espaces individuelles, les chambres. Dans l’aile Est, les espaces communs…
  • La maison est adossée sur une barrière opaque. Cette barrière d’opacité continue et unique isole la maison de la rue.
  • Cette barrière forme véritablement la limite entre l’intérieur et l’extérieur de la maison. Ainsi, elle renvoie certains espaces vers l’extérieur tel que le porche. Par conséquent, l’entrée véritable dans la maison se fait paradoxalement au moment où sortant de l’espace couvert du “ car-port ”, on franchit le mur pour se retrouver sur la terrasse au bord de la piscine.
  • Les espaces de vie, communs, sont traités dans une continuité totale. Terrasses, Séjour, Salle à manger… Cette zone de continuité est désignée dans le schéma par la zone grisée de points…
  • Les espaces de vie clos sont rassemblés à l’Est de cette zone. La limite entre intérieur et extérieur est aussi discrète que possible. Totalement transparente, sans aucune opacité, elle est traité par de très larges baies vitrées. Le rythme de ces baies est complètement calqué sur celui de la structure.
  • Les quelques ilôts au milieu de la zone de continuité sont les éléments fonctionnels et qui opacifient ces espaces de vie. Ce sont les éléments de cuisine, la cheminée… Ils sont traités de sorte à ce qu’il n’entravent absolument pas la continuité ressentie de l’espace. En effet, ceux-ci sont traités comme du mobilier. Ils adoptent une position flottante dans l’espace, ils ne se rattachent à aucune de ses limites aussi bien verticale qu’horizontale. Ils viennent ainsi de manière complètement secondaire occuper l’espace… (Voir Photos ci-dessous)

Schéma 2 :

  • Ce schéma permet de comprendre la manière très particulière dont Koenig traite les espaces de vie dans cette Case Study House.
  • Au fond l’opacité de l’aile, occupés par les chambres permettant d’adosser la maison et de la séparer de la rue.
  • On voit ici au premier plan, la grande continuité des espaces communs, rythmés de manière très large par la structure métallique.
  • Seuls quelques éléments flottants viennent opacifier par endroit l’espace…
  • Cette continuité est renforcée par la très grande présence de la toiture et la décomposition du sol.
  • La Toiture : elle est complètement débordante. Par des effets de porte à faux, elle étire totalement l’espace. Elle brouille totalement la lecture de la limite entre espaces extérieurs et intérieurs.
  • Le Sol : la villa est située sur le bord d’une falaise. Le sol de la maison vient par endroit légèrement en surplomb au dessus de la pente et en retrait à d’autres endroits…
  • Cette décomposition du sol est soulignée par la présence et le traitement réservé à la piscine.
  • Ce jeu entre le sol et la toiture achève de donner à l’espace un caractère “ suspendu ”. La seule frontière qui semble être claire est celle qui sépare la villa de la rue. Toute les autres limites qu’elles soient verticales ou horizontales semblent se fragmenter complètement pour disparaître totalement. Ainsi l’espace intérieur de la villa semble voler totalement entre ciel et terre.